Weegschaal kalibreren & ijken

Bij veelvuldig gebruik kan er in de loop van der tijd een meetfout ontstaan in een elektrische weegschaal. Dit houdt in dat de weegschaal tijdens het wegen niet het juiste gewicht aangeeft. Deze meetfout kunt u vaststellen door uw weegschaal te kalibreren. Hierbij wordt het resultaat van de meting tijdens de kalibratie vergeleken met de vastgestelde standaardwaarde.Voor de kalibratie van uw weegschaal bent u bij de Dijkstra Vereenigde aan het juiste adres. Het kalibreren van weegschalen wordt uitgevoerd conform de fabrieksspecificaties of op verzoek op de toepassing van de klant.

De kalibraties worden uitgevoerd met jaarlijks gekalibreerde en gecertificeerde meetapparatuur, welke herleidbaar zijn naar (inter-) nationale standaarden. Jaarlijks worden al onze meetmiddelen gekalibreerd door erkende instanties en gecertificeerd in gebruik genomen voor de juiste doeleinden. Van de uitgevoerde kalibratie ontvangt u een uitgebreide rapportage voor uw kwaliteitsysteem.

Kalibreren, justeren en ijken wat is het verschil?

De begrippen kalibreren en ijken worden vaak door elkaar gehaald. Bij kalibreren bepaalt u in hoeverre de weegschaal mag afwijken van de standaard. Dit kunt u zelf doen en hier zijn geen consequenties aan verbonden: u stelt alleen de nauwkeurigheid van de weegschaal vast. Een ijking mag alleen uitgevoerd worden door een bevoegd monteur. Hier zijn wel consequenties aan verbonden: wanneer de weegschaal wordt afgekeurd, dan mag deze pas weer in gebruik genomen worden nadat de weegschaal door een monteur bijgesteld is. Wanneer blijkt dat een weegschaal buiten de fabrieksspecificaties valt dan moet dit worden bijgesteld. De meetwaarden moeten vallen binnen de gestelde (inter)nationale standaarden. Het bijstellen van de weegschaal wordt justeren genoemd

 

TSA offerte aanvraag voor onderhoud

Indien u onderhoud/reparatie nodig heeft aan uw weegschaal, kunt u onderstaand formulier invullen. Vul dit formulier zo volledig mogelijk in, zodat wij u snel en efficiënt kunnen helpen.

Na het versturen van uw bericht nemen wij z.s.m. contact met u op.

onderhoud aanvraag

  • Reload captcha

* required fields


Gekeurde weegschaal of niet gekeurd?

Voordat de weegschaal gekalibreerd wordt, dient u te controleren of de weegschaal gekeurd is. Is dit het geval, dan is het niet mogelijk om uw weegschaal zelf te kalibreren. Een gekeurde weegschaal is te herkennen aan de verzegeling. Uiteraard mag een gekeurde weegschaal wel gekalibreerd worden door personen die hiervoor gecertificeerd zijn.

terug naar top